Mükemmel Espresso İçin Püf Noktalar

Mükemmel Espresso İçin Püf Noktalar

Mükemmel Espresso İçin Püf Noktalar

Günün her saatinde lezzetli bir kahve yapmanın sırrı, doğru bir espresso hazırlamaktan geçmektedir. İster Americano isterseniz Latte hazırlayın, her kahvenin temelinde espresso vardır. Eğer espressonuz kötü oluyorsa diğer kahve türleri de keyifsiz bir içime sahip olacaktır.

Espresso hazırlamada belirli kriterler, içeceğin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Bu unsurlar, genellikle öğütme, dozlama, templeme, sıcaklık ve doğru ekipman olarak sıralanmaktadır. Biz de sizler için mükemmel espresso için bilmeniz gereken tüm püf noktaları derledik.

Öğütme

Espresso hazırlarken kahve çekirdekleri mutlaka doğru ölçü ile öğütülmelidir. İnce öğütülmüş çekirdekler kahvenin akışını yavaşlatırken acı ve yanık bir kahve ortaya çıkmasına neden olacaktır. Çok kalın bir kahve ise özü zayıf, sulu ve ekşi bir kahve olmasına sebebiyet verecektir.

Doz

Doz, her zaman double veya single espresso elde etmek için doldurulması gereken öğütülmüş kahve miktarını belirtmektedir. Kullanılan kahve ve doz, kahvenin lezzetini tamamen değiştirecektir. Kişisel tercihlere göre single espresso için 7 – 9 gram, double espresso için 14 – 18 gram kahve kullanılabilmektedir.

Templeme

Templeme yöntemi, kahvenin yapımı sırasında su akışı için eşit ve tutarlı bir hal alabilmesi için potra – filtre içerisinde düzleştirilmesine ve sıkıştırılmasına verilen isimdir. Doğru bir templeme ile en mükemmel kahve deneyimine kolayca ulaşabilirsiniz. Bunun için tamper’e kahveyi doğru bir şekilde yerleştirdikten sonra 90 derecelik dik bir açıyla baskı yapmanız gerekmektedir.

Demleme

Demleme aşaması, espresso hazırlamanın en önemli ve son aşamasıdır. Bunun için porta filtreyi hazneye yerleştirmeden önce mutlaka makinanızdan 2 saniye boyunca su akıtmanız gerekmektedir. Bu adımda porta – filtreyi hazneye yerleştirerek 25 saniye boyunca 30ml espresso ortaya çıkması gerekiyor. Bu noktada tüm adımları hallettikten sonra harika bir espresso deneyimine sahip olacaksınız.

Bu adımların yanı sıra espresso hazırlamadan önce ürünlerin sıcak ve yeni olmasına özen göstermelisiniz. Özellikle fincanın ideal sıcaklıkta olması şarttır. Bunların yanı sıra arıtılmış su kullanarak gerçek kahveler tercih ederseniz günün her saatinde taze ve enfes espresso deneyimi yaşayabileceksiniz. 

 

Mükemmel Espresso İçin Püf Noktalar