Kahve Demlemeye Dair Yeni Teknikler ve Trendler
Kahve Demlemeye Dair Yeni Teknikler ve Trendler
Kahve tarihi, eski zamanlara dayandığı gibi kahvecilik alanındaki yenilikler de sürekli gelişim göstermektedir. Nesillere ayrılan kahvecilik, şimdilerde 3.nesil olarak adlandırılan demleme yöntemleriyle ele alınmaktadır. İlk çıkan kahvecilik yöntemine 1.nesil adı veriliyorken temelinde kahvenin alınıp satılmasını ifade ediyordu. 2. nesile geldiğimiz ise sentetik kahvelerin yerini daha doğal çekirdekli kahveler almıştır. Şimdilerde ise 3.nesil olarak adlandırılan kahvecilikte sadece tüketim ürünü olmaktan çıkan kahve, nitelikli demleme yöntemleri kazanmıştır. İşte, yeni nesil kahve demleme yöntemlerine dair merak edilen tüm detaylar.
Cold Drip
Son yıllarda soğuk kahve hazırlanması ve yaz günlerde tüketilmesi büyük bir önem kazanmıştır. Bu noktada soğuk kahveler, aromalarının yanı sıra sıcak günlerde serinletici bir özelliğe sahiptirler. Bu noktada Cold Drip ise soğuk kahvelerin hazırlanabilmesi için kullanılan en popüler yöntemdir. İlgili yöntemde üst bölümde buzlar yer alır. Ayrıca buzlu suyun orta bölümde yer alan kahve çekirdeklerinin üzerine damlama yöntemi ile ulaşması beklenmektedir. Bunun için kahvenin alt kısımdan filtreden geçmesi ve daha alt kısımdaki boş bölüme ulaşması yeterli olacaktır. Bu yöntemde sadece bir filtre kağıdı kullanmak da yeterli olacaktır.
Syphon
Türkçede sifon olarak da bilinen yöntem, lezzetli kahvelerle birlikte sıra dışı lezzetlere imza atmak isteyenler tarafından da kullanılmaktadır. Görece yüksek fiyata sahip olsa da kahve tadı anlamında herkes için eşsiz bir deneyim sağlamaktadır. Sifon yöntemiyle kahve hazırlamak için öncelikle alt kısımda 3 cup olacak şekilde su dolumu gerçekleştirilir. Üst kısım ise kahve çekirdeği ile doldurulur. Ardından alt kısımdaki ocak bölümü yakılarak suyun ısınması beklenir. Basınç sayesinde su üst bölümdeki hazneye dolarken karışan su ve kahve yavaşça karıştırılmaya başlanır. Isıtıcı alt kısımdan alınmaya başlanır bu sayede altta kalan hava soğur ve vakum etkisi yaratır. Yukarıda kalanlardan kahveyi çeker ve kahvenin de alt kısma dolmasını sağlar. Tüm bunların ardından o eşsiz kahve aroması ortaya çıkar ve sizlere de bir servis tabağına koyarak servis etmek kalır.